Kvaliteten på teblad
När man beskriver storleken på teblad och dess ursprng använder man en term som heter OP, eller Orange Pekoe. Termen har ingenting med smaken av apelsin (orange) att göra utan kommer från det holländska tehuset House of Orange-Nassau som förde in te i Europa under 1700-talet. Pekoe innebär den översta knoppen på teplantan. För att klassificeras som Orange Pekoe måste teet bestå av de två översta tebladen och knoppen på teplantan.
Våra tepåsar består av teblad från Flowery Orange Pekoe eller högre, vilket ger en mjuk, fyllig smak utan att teet blir beskt.
Kvaliteten på teblad spelar roll
Efter att tebladen plockats sorteras de efter storlek. Hela blad sorteras ut från de som är trasiga eller i delar (Broken Orange Pekoe). Det finfördelade tedamm som blir kvar kallas Fannings eller Dust (som sopas upp från botten av sorteringsanordningen). Eftersom ytan på dessa partiklar är mindre, frigörs tanin (som finns naturligt i te) mycket fortare (ofta efter 1-2 minuter) vilket ger en bitter eller besk smak på teet.
För ett större blad tar det längre tid innan tanin frigörs, och teet kan därför dra längre.
Resultatet blir en fylligare, mjukare smak. 90% av allt te görs av dust eller fannings, medan Numis te görs av premium kvalitetsteblad.